Hramul Mănăstirii Florești

01 Octombrie 2020

Mănăstirea noastră şi-a sărbătorit hramul joi, 1 octombrie 2020, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului şi a sute de pelerini.

Credincioșii au participat, încă din ajun, la un program liturgic special, ce a fost săvârșit la sfânta mănăstire cu ocazia sărbătoririi Acoperământului Maicii Domnului. Slujbele au început miercuri seara, de la ora 18:00, când a fost oficiată Slujba Privegherii.

În ziua hramului, a fost sfințit Altarul de vara iar mai apoi Sfânta Liturghie a fost oficiata de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, înconjurat de un sobor de preoți. Din sobor au făcut parte protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, duhovnicii Mănăstirii Florești – protosinghelul Visarion Pașca și protosinghelul Anastasie Berbecel precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor.  La chinonic, ansamblul folcloric "Dor Transilvan" a interpretat mai multe pricesne.

Așezământul monahal cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a fost ctitorit din iniţiativa preotului Vasile Fizeşan şi a familiei Beldea din Floreşti şi cu ajutorul credincioşilor. Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, în 20 noiembrie 1994. Complexul monahal cuprinde o biserică în stil bizantin, sfinţită în data de 18 aprilie 2010, un corp de chilii şi o trapeză. 

La Mănăstirea Floreşti viețuiesc 20 de maici, îndrumate de stareţa mănăstirii, stavrofora Teodora Câmpan, şi de părinții duhovnici: protosinghelul Visarion Paşca şi protosinghelul Anastasie Berbecel.

Le mulțumim celor prezenți pentru împreuna slujire și o rugăm pe Maica Domnului sa ne poarte pe toți in rugăciunile ei către Fiul său si să ne acopere cu Cinstitul ei Acoperământ.

Foto : Ovidiu Muraru

Mai multe din această categorie: « Hramul mănăstirii Florești